11 Aralık 2017 Pazartesi

Göle Yas - Turgay Erdener

"Göle Yas" kaybetmeden yakılan bir ağıt. Burdur Gölü ölmesin diye bir araya gelen binlerce yüreğin çabası, dileği...

Besteciler vokal müzik üzerine çalıştıklarında, genelikle önce bir şiir veya metin seçer, bunun üzerine müziği yapılandırırlar. Ancak bu yapıtta süreç tam tersinden başlamış;
Yönetmen Şafak Türkel, Turgay Erdener ile çalışırken bestecinin eserleri içinde Goethe'nin Faust oyununun Yas Şarkısı çok dikkatini çekmiş ve Göle Yas için bu müziğin dönüşmesini çok istemiş.

Durum böyle olunca var olan müziğin üzerine şiir yazılması gibi oldukça zorlu bir durum oluşmuş. Bu noktada da Burdur'lu şair Gonca Özmen'in bu müzik ile yolculuğu başlamış. "Göle Yas" sayesinde lise yıllarından beri görüşmediği eski dostu Şafak Türkel ile yolları yeniden birleşen Özmen, eski dostu göle de yeniden kavuşuyor; onun için yazıyor bu sefer:

GÖLE YAS


Kök ver

Eski bir gölsem kuytuda
Azaldıysam gün be gün

Uzundur dindiysem
Bitiverecekmiş olduysam

Sonsuz bir girdapta uyuyorsam
Örtük sözün ve tenin altında

Ağırsam kalbime
Susakaldıysam dipte derinde

Ses ver

Uzun bir zılgıtsam
Beklemiş, gecikmiş ve kekre,

Ölüyorsam sicim sicim akmaktan
Karaysam şimdi kapkara kederden

Kurum tutmuş, tükenmeye durmuşsam
Bitkin düşmüşsem beklemekten

El ver


Göle Yas, ilk kez 27 Eylül 2014 günü Ertuğrul Oğuz Fırat Koromuz tarafından seslendirildi.
Sonrasında da defalarca seslendirdik bu eseri. Ancak en kıymetli icralarımızdan biri 6 Aralık 2016 tarihinde, Turgay Erdener hocamızın SCA “2016 Yılı Vakıf Onur Ödülü Altın Madalyası” ödül töreninde gerçekleşti:



Sevda Cenap And Vakfı Kurullarının oybirliği ile; Son kuşak çağdaş-evrensel Türk Sanat Müziği bestecilerinin ilki ve kuşkusuz kuşağının öncülerinden olarak Turgay Erdener, “Geniş bir çağdaş müzik türleri dağarını özenle işlemiş, pek çok türde özgün eserler vermiş; bu yönüyle kendisinden sonra gelen genç bestecilere esin kaynağı olmuş, öncülük yapmış besteci ve eğitimcimiz” olması nedeniyle “2016 Yılı Vakıf Onur Ödülü Altın Madalyası”na layık görülmüştür.

6 Aralık 2017 tarihinde de, bu ödülün en kıymetli aşamalarından biri olan "kitap" okuyucularla paylaşıldı. Bu kitapta yer alan Cd'de, Ertuğrul Oğuz Fırat Korosu'nun ödül töreninde seslendirdiği "Göle Yas" kaydı da var.



Çiğdem Aytepe'nin buraya özetini aldığımız yazısının tamamını Çiğdem'in Koro Yazıları blogunda okuyabilirsiniz.