21 Ağustos 2016 Pazar

2016 Cantemus Festivali Üzerine

Çiğdem Aytepe'den Festival Değerlendirmesi


Ertuğrul Oğuz Fırat Korosu olarak, 16-21 Ağustos 2016 tarihlerinde Macaristan’da katıldığımız “11. Cantemus Uluslararası Koro Festivali”nde; Nyiregyahaza ve Rakamaz’da iki konser, Folklorik Konser, Yarışma ve Gala Konseri olmak üzere beş ayrı konser verdik.

Yarışmada Adriano Banchieri, Zoltan Kodaly, Adnan Saygun, Ertuğrul Oğuz Fırat ve Çiğdem Aytepe’nin eserlerini seslendirdik. Yarışmanın sonunda gümüş diplomanın yanı sıra, seslendirdiğimiz Türk eserlerinin performansı ile “en iyi şef yorumu” özel ödülüne de layık görüldük.

Konserlerimizde, A. Banchieri ve Yalçın Tura eserlerinin yanında, koromuzun klasikleşen “bir aşk hikâyesi” başlıklı halk şarkıları dizisini de seslendirdik. Ligeti’nin “Lakodalmas” adlı eseriyle sonlanan kurgumuz, sırasıyla Yunanistan, İzmir, Gaziantep, Küba ve Macaristan’a ait eserlerden oluşuyor ve her eser aşkın farklı bir yüzünü anlatıyor. Büyük ilgi toplayan bu kurguya yapılan yorumlarda; yüksek müzikalitenin yanısıra, “seyirciye eserlerin özünü teatral olarak sunan, ancak müziğin önüne geçmeyen dengeli sahnelemeyle, ideal hareketin yakalanmış olduğu” vurgulananlar arasındaydı.

Normalde neşeli türküleri tercih edeceğimiz folklorik konserimiz için,  ülke olarak yaşadığımız zor günler ve kayıplarımız nedeniyle daha ağır yapıda türküler hazırlamak içimizden geldi.
"Çökertme, Çayeli, Bahçalarda Mor Meni ve Yavuz Geliyor" türkülerimizin yer aldığı programda, folklorik kıyafetlerimizle sahne aldık ve Çökertme türkümüzde zeybek koreografisi kullandık. Yeri gelmişken, bize festival öncesinde kıymetli zamanını ayırarak zeybek figürleri çalıştıran sevgili Adnan Erenler’e, tüm EOF Korosu ailesi olarak teşekkür ederiz. Bas partisi üyemiz Aytekin Erkek’in Çökertme türkümüzdeki solosu ise bahsetmeden geçemeyeceğimiz bir detay. Sayesinde; provalardan sahneye her icrada, tarihimizin köklerinde hissettik kendimizi. Koro üyelerimiz adına, tekrar “yüreğine sağlık Aytekin Erkek!” demek istiyorum.

Festival’in Açılış ve Gala Konserleri; eşsiz “Cantemus” ruhunun güneş gibi parladığı anlardı. Müziğin coşkusunun herkesi içine alarak dev bir aile haline getirdiği, tüm koroların bir arada olduğu, yüzlerce kişinin birlikte şarkı söylediği eşsiz anları yaşamak, EOF Korosu olarak bu festivale katılma amaçlarımızın başında geliyordu; keyifle yaşadık.

Katılanlar bilir, festival mekânlarında, katılan her ülkenin bayrağı asılıdır, -o ülkeden bir kişi bile gelse! Açılış konserinde de ev sahipliği yapan Cantemus koroları, her koroya, geldikleri ülkeye ait bir şarkı söyleyerek hoş geldin derler. Cantemus ailesinin büyük şefi Denes Szabo, her bir ülkeye bir şarkı ithaf eder! Bizlere de her zaman olduğu gibi (2007’den beri şahit olduğum), harika Üsküdar yorumları ile “hoşgeldiniz!” dediler.

Böyle yüksek bir nezaket ve sevgiyi yaratan korolar, açılış konserini -her zaman olduğu gibi- seyircilere çiçekler dağıtarak sonlandırdılar.

Kapanış (Gala) konserinde; her koro kısa konserini verip ödülünü aldıktan sonra, festivale katılan tüm korolar (yaklaşık 700 kişi), bakır üflemeli çalgılar eşliğinde ortak eserleri seslendirdi. Yaratılan atmosfer ve zarafet, gerçekten eşine az rastlanır güzellikteydi. Ancak festivalin en unutulmaz anlarından biri, yarışma akşamı düzenlenen “night spa” etkinliğinde, tüm koroların bu ortak eserleri , inanamadığım bir kaliteyle “havuzda” söylemesiydi diyebilirim.

Bu festival, 2012 yılında kurulan Ertuğrul Oğuz Fırat Korosu’nun ilk yarışması ve yurtdışı deneyimi oldu. Amacımız, düzeyimizi ilerletmek ve “Cantemus” ailesinin pırıl pırıl coşkusunu yaşamaktı.

Etkinlik öncesi ülkemizde yaşanan sıkıntılı gelişmeler, pek çok üyemizin gelememe olasılığı bizi çok sarstı. Bu süreçte bizi yalnız bırakmayan Öncü Sanatı Koruma Derneği başkanı Sayın Zuhal Selçuk’a yılmaz enerjisi ve desteği için teşekkür etmeyi bir borç biliriz.

Son ana dek yaşadığımız sıkıntılar bizi çok yorsa da, Nyiregyhaza’ya ulaştığımızda, Cantemus ailesinin candan evsahipliği yorgunluğumuzu unutturdu. Bir sürpriz evsahibimiz daha vardı ki, bizlere güler yüzü ve hoşsohbeti ile hep harika hissettirdi. Aksaray Üniversitesi öğretim üyesi, ülkemiz koro müziğine maddi manevi destek ve katkılarını hiç eksik etmeyen Sayın Süleyman Tarman (ayrıca benim ve Meral Mete can arkadaşımın lise yıllarımızdan öğretmenimiz), yarışma jürisi üyelerindendi! Kendisine buradan tüm sevgi ve selamlarımızı yolluyor; candan ilgisi için, yaşadığımız güzel anılar için çok teşekkür ediyoruz.

Bizler, Nyiregyhaza’ya yirmi dokuz kişilik kadromuzdan yirmi beş kişi gidebildik. İlkin Alpay, Selin Özdemir, Sercan Danışman ve Mehmet Kaya arkadaşlarımızın eksikliğini maddi manevi çok hissettik, üzüldük, müzikal olarak da etkilendik.

Ancak konserlere çıkan 25 kişi elinden gelenin en iyisini yaptı. Ankara’da çalışamadığımız detayları Nyiregyhaza’da çalıştık. Elbette iyinin sonu yok ve bu harika festivale “gidebildiğimiz” için, yaşadığımız tüm güzellikler için şükrediyorum.

Bu festivale candan emeklerini koyarak güçlü bir adım atan tüm EOF Korosu ailesine;
En zor anlarımızda yanımızda olan, yardımlarını esirgemeyen tüm yakınlarımıza;
En içten teşekkürlerimi sunarım.

Çiğdem Aytepe